Oeteldonk

Carnaval in Oeteldonk is uniek!

Al sinds het prille begin in 1882 speelt ons durp Oeteldonk zijn eigen spel van de omgekeerde wereld. De stad ‘s-Hertogenbosch wordt het dorp Oeteldonk, alle Oeteldonkers ‘boeren’ en ‘durskes’ en zijn alle rangen en standen vervallen.

 

 

11 dingen die je moet weten voordat je naar Oeteldonk komt! 

 

Elk jaar tovert Den Bosch zich een paar dagen om tot het prachtige Oeteldonk.  

Tijdens die paar dagen van carnaval zijn de Oetelse traditities goed terug te zien. Maar wat als je voor het eerst Carnaval gaat vieren in Oeteldonk? Dan helpen wij je graag met de elf dingen die je moet weten voordat je naar Oeteldonk gaat. 

 

  1. Waarom Oeteldonk?

Waar komt de naam Oeteldonk toch vandaan? De naam Oeteldonk kun je in tweeën splitsen. In ‘Oetel’ en ‘Donk’. ‘Oetel’ komt van de voormalig bekende achternaam ‘Van den Oetelaar’. Dat is een veel voorkomende naam in Den Dungen, de geboorteplaats van de Bossche Bisschop Mgr. van Godschalk. Hij was ook degene die carnaval verbood, pfff… Het andere woord: ‘Donk’ betekent hoge vlakte in het moeras. Den Bosch lag namelijk tussen moerasgebieden, wat vroeger militaire kracht veroorzaakte. 

 

  1. Wanneer is Carnaval?

Carnaval wordt ieder jaar op zondag, maandag en dinsdag gevierd. Maar hoe weten we precies wanneer? Carnaval is voorafgaand aan de vastentijd en eindigt net voor Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de vastentijd en valt 40 dagen voor Pasen. Afgesproken is dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Pasen valt daardoor tussen 22 maart en 25 april. Carnaval vieren we daarom tussen 1 februari en 7 maart. 

 

  1. Kleuren van Oeteldonk

 Wanneer Oeteldonk weer tot leven komt, zijn de drie kleuren een echt kenmerk en overal in de stad te zien. Dit komt voort uit de vlag van Oeteldonk. Deze hangen dan niet alleen op de oude voorgevel, maar ook door de rest van Oeteldonk heen. Dit is niet alleen te zien in de vlag, maar komt ook terug in de sjaals, emblemen, handschoenen etc. De kleuren zijn afkomstig van de kerk (wit en geel) en de Brabantse vlag (wit en rood). Sommige zeggen dat de kleur rood voor de liefde staat. Wat denk jij?  

 

  1. Muziek

Tijdens carnaval in Oeteldonk worden er niet zo snel de nummer zoals ”er staat een paard in de gang” gedraaid, maar houden we het liever bij onze eigen clubskes. Het liefst blèren de Oeteldonkers lekker mee met elk nummer van bijvoorbeeld ‘Attenooije’ of de ‘Foe Jong Bende’. Benieuwd naar de Oeteldonkse muziek? Duik dan de stad in! 

 

  1. Kledij

Veelal wordt er gedacht dat Carnaval draait om verkleedt gaan als iets geks, dat is echter in Oeteldonk niet zo. Op het gebied van Carnavalskleding kunnen we wel zeggen dat Oeteldonk uitblinkt in samenhorigheid. Er is geen een stad in Nederland waar de bewoners tijdens Carnaval in zulke grote getale in boerenkiel of boerenjas lopen. Deze Oeteldonkse boerenkielen en jassen zijn uitbundig versierd met de Oeteldonk jaaremblemen, kikkeremblemen en knuffelkikkers. Wat zeker niet mag ontbreken aan deze Oeteldonk outfits zijn de rood, wit & gele accessoires zoals sjaal en handschoenen. 

 

  1. Intocht

Prins Amadeiro en zijn Adjudant worden op de zondagochtend van carnaval om 11.11 uur op Oeteldonk Centraol onthaald. Na een grootse ontvangst op het perron, door de Hofstationschef, en op het plein voor Oeteldonk Centraol door Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, wordt de Hoogheid door de Oeteldonkse bevolking ingehaald tijdens de Intocht. 

 

  1. Optocht

De optocht start jaarlijks om 13.44 uur op de Van Grobbendoncklaan. In de Grote Optocht van Oeteldonk rijden er altijd mooie grote wagens met loopgroepen mee. Meestal in het thema van dat jaar.  

 

  1. Amadeiro

Prins Amadeiro is gedurende carnaval de vorst van Oeteldonk. Ieder jaar bezoekt de prins zijn Oeteldonks Rijk, in zijn gezelschap komen ook mee zijn adjudant en zijn gevollug. Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, de burgervaojer van Oeteldonk, ofwel de burgervaojer (burgemeester) treedt tijdens het feest op als gastheer, samen met zijn wethouder, Kees Minkels. 

 

  1. De Kikker

De (groene) kikker of de kikvors is een veel gezien symbool tijdens carnaval in Oeteldonk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de kikker niet een verwijzing naar het woord ‘Oetel’ in Oeteldonk, maar meer een symbool voor het Oeteldonkse moeras. Oetel is namelijk helemaal geen synoniem voor kikker/kikvors, een veel gemaakte vergissing.  

 

  1. Knillis

Boer Knillis staat symbool voor oprichter van Oeteldonk, maar kan ook gezien worden als de Oeteldonkse boer. De Oeteldonkse boer wordt gekenmerkt door zijn blauwe kiel, zwarte pet, rode zakdoek en witte handschoenen. De onthulling op zondag luidt de jaarlijkse viering van carnaval in. Op dinsdagavond om 23:55 uur wordt Knillis begraven en gaan alle carnavalgangers naar huis, wachtend op volgend jaar. 

 

  1. Hendrien

Juffrouw Hendrien is de huishoudster van Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, de Burgevaojer van Oeteldonk. Hendrien verschijnt alleen met schrikkeljaar in Oeteldonk, als het jaar een extra dag heeft. Alle andere dagen moet ze sokken stoppen, aardappels schillen en de kippen voeren. In het schrikkeljaar mag ze met Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd mee carnaval vieren. 

 

Nu weet u waarom de Oeteldonkers er allemaal hetzelfde uit zien in een boerenkiel, en waarom die Boerenkiel dus 00k uitbundig versierd is met kikkers en de kleuren rood-wit-geel, de kleuren van de Oeteldonkse vlag.

Denkt u nou.. ik wil meer weten, bezoek dan de site van de Oeteldonkse club of breng een bezoek aan het gemintemuzejum. Zij vertellen u graag alles over het verleden van ons mooie spel!

 

Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze webshop